Secció meteorològica

Observatori Fabra


 
Irregularitats baromètriques i cel turbulent el dia 9/11/2012

 

Durant el matí del dia 9 de novembre de 2012 el barògraf de l'Observatori Fabra registra un seguit d'oscil·lacions baromètriques sobtades. Aquest fet no és inèdit, doncs aquestes situacions d'irregularitats baromètriques es presenten amb una certa freqüència, lligades bàsicament a episodis tempestuosos i en determinades situacions de vent fort en superfície o a les capes mitjanes, especialment amb vent de S-SW. Aquest era el cas del dia 9 de novembre.

 


Registre del barògraf el dia 9/11/2012 a les 11TU.

Un fet notablement singular en aquesta ocasió va ser l'alteració observada en la nuvolositat durant aquestes oscil·lacions baromètriques. Els núvols que en aquell instant cobrien el cel eren altocúmuls i altostrats a uns 2500m d'alçada. Talment com si es tractessin d'onades (ones de gravetat), la capa de núvols es va ondular i alterar. La ondulació i la turbulència que l'acompanyava avançava de SW cap el NE (la direcció de vent predominant a l'alçada dels núvols).

 

9 de novembre de 2012 (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

 

Paral·lelament el vent en superfície va experimentar durant tot el matí un seguit d'oscil·lacions en la seva força i direcció, directament relacionades amb la variació de la pressió. En el gràfic inferior hi ha representada en línia vermella la velocitat deuminutal del vent en el període 07-15TU i en blau la pressió atmosfèrica deuminutal del mateix període a nivell de l'Observatori (410m). Es pot comprovar la bona correlació entre les dues variables. El cop de vent màxim de tota la jornada va ser de 44 km/h de NNW a les 09:15TU.

 

 

La principal conclusió d'aquest episodi, i d'altres similars que hem pogut experimentar a l'Observatori Fabra, és la constatació del comportament de l'atmosfera com un fluid. D'aquesta manera variables com la velocitat del vent i la pressió atmosfèrica estàn correlacionades com passa amb els corrents d'aigua de rius, mars i oceans. Les mateixes onades que podem observar al mar es generen a l'atmosfera i es fan visibles si en aquell instant hi ha nuvolositat a l'alçada adequada. Amb una mica d'atenció podem observar-les i comprendre'n el comportament.

 

 

Un altre cel turbulent. 30/03/2013

 

Un altre cel turbulent. 22/05/2012